Naturstoffer

NATURSTOFFER

Elsker du at være ude i naturen og vil du gerne lave dine syprojekter med lækre naturmaterialer? Se mere om naturstoffer her og sy løs. Dit sommerøjeblik med en god bog ved vandet og en hjemmesyet T-shirt i hør eller bomuld ligger lige for!

Hør

Hør

Hør er naturfibre af stængler fra den gamle kulturplante, Linum usitatissimum. Hør har lyseblå blomst med fem kronblade og bliver 60 til 100 cm høj. Under høsten trækker man hørplanten op af jorden med rødderne og tørrer den i bundter. Stænglerne knuses, for at fjerne fibrene. De spindes til garn og væves til hørstof under væveprocessen. Hør køler behageligt og holder længe.

 Ren bomuld

Ren bomuld

Bomuld er en plantefiber fra bomuldsplanten. De modne, gule blomster danner kapsellignende frugter efter ca. 50 dage. Kapslerne springer op og danner hvide hår, der fast hænger på planten som bløde vatkugler . Efter høsten, presses de sammen i baller. Så renses ballerne flere gange for at fjerne diverse andre planterester samt de fibre, der er for korte. De lange fibre spindes til garn og forarbejdes til bomuldstekstiler. Bomuld er åndbar og holdbar.

Silke

Silke

Silke er en dyrebaseret naturfiber, som stammer fra silkeedderkoppens pupper. Artens larver lever hovedsageligt af morbærblade og begynder at forpuppe sig, når de bliver 10 cm langer. Larven bruger silkelim (bast) og danner den fastlimede kokon fra en enkelt tråd, den selv laver. Tråden fra en komplet puppe kan bliver op til 3 km lang. Man udvinder silkefibrene, ved at kæmme puppens ydre lag. Derefter vikler man den rå silke af og koger den i sæbevand for at frigøre trådene fra basten og for at bevare den typiske glans. Silke virker temperaturregulerende og er lydløst.

Ren, ny uld

Ren, ny uld

Ren, ny uld betegner de fibre, der kommer fra pelsen på levende får. Fåret skal klippes, så man får et sammenhængende stykke uld-fleece. Når man har klaret den efterfølgende rengøring, kæmmes og løsnes ulden. Derefter kan man spinde og farve de kartede fibre. Når man væver det , får man det endelige tekstil, ren ny uld . Materialet er både selvrensende, isolerende og åndbart.